Fisi i Kthellës

Kthella është një prej bajrakëve që tradicionalisht ishin pjesë e grupit të Mirditës. Bashkë me Selitën dhe Rranzën (Bushkashin), quhen edhe “tre bajrakët e Ohrit”, dhe u bashkuan me grupin e mëparshëm prej pesë bajrakësh që përbënin Mirditën në atë kohë (Oroshi, Spaçi, Kuzhneni, Gani, Dibrri). Vendbanimet e Kthellës përfshijnë qendrën urbane të Mirditës, Rrëshenin, si dhe fshatrat Prosek, Përlat,…

Lexo më shumë

E-Y328959

E-M123 është haplogrupi i dhjetë më i shpeshtë ndër shqiptarë sot, me rreth 1.1-1.2% të gjithë linjave atërore të projektit, por disa nga degët e tij kanë përqendrim të lartë në krahina të ndryshme. Linja E-M123>Y4972>Y328959 gjendet dendur në gjithë rajonin e maleve të Sharrit. Deri tani është gjetur në Topojan, Turaj, Belë e Kollovoz të Kukësit, në Shipkovicë të…

Lexo më shumë

J-Y177580

Nga testet me rezolucion të lartë, u zbulua së fundi se disa prej linjave atërore shqiptare të haplogrupit J1 i takojnë degës BY94>Y177580. Sipas YFull, degëzimi i BY94 ka nisur në Epokën e Bronzit dhe ka vazhduar deri në Mesjetë. Bartës të BY94 gjenden në disa pjesë të Europës, por diversiteti më i lartë është në Mesdhe (sidomos Shqipëri, Greqi,…

Lexo më shumë

Prejardhja gjenetike në Drenicë

Drenica është një trevë që shtrihet në pjesën veriore të zonës kodrinore mes Rrafshit të Dukagjinit dhe Fushës së Kosovës. Prejardhja e shqiptarëve të kësaj krahine ka interes të veçantë për disa arsye: së pari, sepse Drenica ka pasur historikisht popullsi pothuajse homogjene shqiptare; së dyti, sepse shqiptarët përmenden në Drenicë që në dokumentet e shek.XIV (dhe Drenica del si…

Lexo më shumë

Gjirokastra

Ndërsa shohim se në zona malore një grup i relativisht i vogël fisesh mbizotëron krahina të tëra, nëpër qytete, sidomos në ato që janë shquar për vazhdimësi të familjeve të vjetra qytetare, të zanateve dhe të një kulture dalluese qytetare, vërehet nje larmi më e lartë e linjave atërore. Kjo mund te lidhet kryesisht me strukturën ekonomike kryesisht zejtare e…

Lexo më shumë

Mitochondrial Haplogroups (mtDNA) among Albanians

Mitochondrial DNA (mtDNA) haplogroups represent direct matrilineal ancestry. They are inherited both by males and females, but only females pass them on to their descendants. As such, just as Y-DNA haplogroups are directly transmitted from male progenitor to male descendant, so are mtDNA haplogroups directly transmitted from female progenitor to female descendant. Note: We thank the member of the project…

Lexo më shumë

Prejardhja gjenetike e vllehëve/aromunëve

Mes pakicave gjuhësore që kanë banuar në trojet shqiptare, vllehët (apo arumunët) kanë pasur pa dyshim përhapjen më të gjerë. Prejardhja gjenetike e vllehëve nuk është e rëndësishme vetëm për historinë e këtyre popujve, por edhe për historinë e Ballkanit në përgjithësi, dhe në veçanti për historinë e shqiptarëve. Hyrje Para rezultateve, pa u zgjatur, duhet përmendur se të dhëna…

Lexo më shumë

E-PH2180 (e përditësuar)

Linja E-V13>Z5018>L241>BY5617>Y96696>PH2180, shkurt E-PH2180, është ndër nëndegët kryesore të haplogrupit E-V13 ndër shqiptarë, me rreth 4% të gjithë linjave atërore. Bartësit e E-PH2180 lidhen në vijë atërore me gjithë anëtarët e haplogrupit E-V13 në rreth 2800-4900 vjet, ndërsa me njëri-tjetrin kanë lidhje më të afërta, deri në rreth 1400-1600 vjeçare. Kjo linjë është sot shumë e përhapur në rreth Alpeve…

Lexo më shumë

Fisi Krasniqi dhe fisi Nikaj

Artikulli i mëposhtëm mbi prejardhjen e fiseve Krasniqe dhe Nikaj ështuë botuar në nëntor 2021 në revistën Studime Historike të Institutit të Historisë (Akademia e Shqipërisë). Versionin online në faqen e revistës mund t’a gjeni këtu.   Nr. 3-4 Studime Historike 2021 Alban Lauka, Ardian Muhaj & Gjergj Bojaxhi PREJARDHJA E FISEVE KRASNIQE E NIKAJ NËN DRITËN E TË DHËNAVE…

Lexo më shumë

Fisi Gashi

Fisi Gashi është një ndër fiset shqiptare më të përhapura në Shqipërinë veriore, Kosovë dhe në Maqedoni. Gashi është edhe ndër fiset që përmenden më së shpeshti në dokumenta duke nisur nga shekulli i 17. Territori i sotëm i Gashit shtrihet në pjesën veriore të Malësisë së Gjakovës, mbi lumin e Valbonës, kurse degë të ndryshme të fisit gjenden në…

Lexo më shumë