- This topic has 7 replies, 6 voices, and was last updated 1 month ago by .
Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
- You must be logged in to reply to this topic.
Homepage › Forums › 2. Prejardhja e shqiptarëve › Prejardhja e shqiptarëve (tema e përgjithshme)
Tagged: @Armend
Këtu do të diskutohet mbi prejardhjen e shqiptarëve në përgjithësi. Shkrimi i fundit nga projekti mbi këtë temë gjendet këtu.
Përshëndetje Unë nuk jam ekspert për gjenetikën , mirëpo pse jan shumë të rëndësishme ,arsyja është kjo nëpër libra arkiva dokumente etj mund të shënohen shumë gjëra mirëpo gjenetika është ajo që e vërteton duke testuar popullsinë e sotme dhe eshtrat e lashta pastaj duke i krahasuar.
Shqiptaret e kane prejardhjen nga proto-iliret qe kan pas ndikim nga ndaj popoli Proto-Dako-trake qe e kan pru Haplogrupin E-V13 edhe kan kontribuar per formimin e kombit ilire edhe fisi dardan cila ka pas ndikime nga proto-thrako-daket si do fiset ilire ne veri edhe dardanet Proto-shqiptaret
E-V13 ka ardh ne territorin e dardanis gjate periudhes romake jo me heret ky haplogroup nuk ka qen pjese e trungut iliro-dardan me heret se ne periudhen romake ka ardhur me luftaret e fiseve trake , kurse linjat dominuese te iliret dhe dardanet ne periudhen para romake ka qen R1b-z2103 dhe J2b-L283.
Sipas kesaj qe treguat ju 28% e Shqipetareve kan origjin Thrake
Problemi qendron ne zonen e Dardanis eshtra njerezor te kohes para Romake nuk ka te testuar ende perveq se ne Çinamak Kukes ku dolen J2b L283 dhe R1b M269 etj mirepo jo EV13 .
Nese tek eshtrat e Dardanis te kohes para Romake asnje nuk del asnje me Y ADN EV13 kjo i bjen qe EV13 ne zonen e Iliris ku ben pjese Dardania ka hyre ne kohen Romake
Ne Dardani, nje pjese e mire e kan praktiku kremimin (supozohet E-V13, kulture e Bernices). Edhe nese nuk gjenden E-v13, kjo nuk e perjashton pranine e tyre ne periudhen e hekurit. Megjithate ka shume lokacione qe e kan praktiku inhumimin dhe mund te testohen eshtrat nga te dy peridhat, te bronzit dhe te hekurit (p.sh Ponoshec, Romaje etj.)
Madje duhet me u marr parasysh qe nga koha para 2500 viteve kemi shume pak rezultate ne ballkan. Plus nuk e dij se sa jena te ndricuar mbi ritet e varrimit – shume nga tumat kan qen varre te shtresave aristokrate. A qendron kjo per popullesin e thjesht, nuk jam plotesisht i sigurt.