E-PH2180 (e përditësuar)

Linja E-V13>Z5018>L241>BY5617>Y96696>PH2180, shkurt E-PH2180, është ndër nëndegët kryesore të haplogrupit E-V13 ndër shqiptarë, me rreth 4% të gjithë linjave atërore. Bartësit e E-PH2180 lidhen në vijë atërore me gjithë anëtarët e haplogrupit E-V13 në rreth 2800-4900 vjet, ndërsa me njëri-tjetrin kanë lidhje më të afërta, deri në rreth 1400-1600 vjeçare. Kjo linjë është sot shumë e përhapur në rreth Alpeve…

Lexo më shumë

Fisi Krasniqi dhe fisi Nikaj

Artikulli i mëposhtëm mbi prejardhjen e fiseve Krasniqe dhe Nikaj ështuë botuar në nëntor 2021 në revistën Studime Historike të Institutit të Historisë (Akademia e Shqipërisë). Versionin online në faqen e revistës mund t’a gjeni këtu.   Nr. 3-4 Studime Historike 2021 Alban Lauka, Ardian Muhaj & Gjergj Bojaxhi PREJARDHJA E FISEVE KRASNIQE E NIKAJ NËN DRITËN E TË DHËNAVE…

Lexo më shumë

Fisi Gashi

Fisi Gashi është një ndër fiset shqiptare më të përhapura në Shqipërinë veriore, Kosovë dhe në Maqedoni. Gashi është edhe ndër fiset që përmenden më së shpeshti në dokumenta duke nisur nga shekulli i 17. Territori i sotëm i Gashit shtrihet në pjesën veriore të Malësisë së Gjakovës, mbi lumin e Valbonës, kurse degë të ndryshme të fisit gjenden në…

Lexo më shumë

Fisi Shkrel

Fisi Shkrel është ndër fiset kryesore të Malësisë së Madhe. Territori i Shkrelit shtrihet përgjatë luginës së Lumit të Thatë, duke u kufizuar me Kastratin, Kelmendin, Bogën, Shalën, Planin, Rrjollin, Reçin, Lohjen. Fshatrat e Shkrelit janë Vrithi, Bzhetë, Zagora, Dedaj, Ducaj, Xhaj, Makaj, Grishaj. Fisi Shkrel në histori dhe gojëdhëna Fisi Shkrel nis të përmendet në dokumenta historike nga shekulli…

Lexo më shumë

Rezultatet e reja gjatë vitit 2021

Gjatë vitit 2021 projekti u zgjerua me 358 rezultate të reja nga të gjitha trojet shqiptare: 111 nga Shqipëria, 69 nga Kosova, 82 nga Maqedonia, 3 nga Mali i Zi, 2 nga Greqia dhe 1 nga Serbia. Haplogrupi E-V13 ishte më i shpeshti me 101 rezultate, ndjekur nga R1b-M269 me 81, J2b-L283 me 62, etj. Të gjitha këto rezultate mund…

Lexo më shumë

Prejardhja gjenetike shqiptare

Në mënyrë të përmbledhur, mund të thuhet se një përqindje e vogël e linjave atërore shqiptare (1-4%) janë të vendosura e të përhapura në Ballkan prej më shumë se 4500 vitesh kryesisht me përhapjen e bujqësisë, shumica prej 72-77% u përhapën rreth 2500 deri 4000 vite më parë me fiset e lashta të ballkanit si ilirët, dardanët, dakët, etj. Vala e fundit që ka lënë gjurmë të rëndësishme gjenetike prej të cilave vijnë 16-19% e linjave atërore shqiptare mbërriti para rreth 1200-1800 vitesh, gjatë periudhës së dyndjeve të fiseve gjermanike, sllave, etj.

J2a-M410

J-M410, ose shkurt J2a, është haplogrupi i shtatë më i shpeshtë në trojet shqiptare, dhe sot gjendet në rreth 5% të popullsisë. Për shkak se përhapja e këtij haplogrupi ka nisur shumë herët, degë të ndryshme kanë mbërritur në Ballkan me valë të ndryshme lëvizjesh. Mbërritjet e para ishin ato të periudhës së Neolitit, me popujt që përhapën bujqësinë nga…

Lexo më shumë

Berisha

Fisi Berisha është pa dyshim ndër fiset më të vjetra shqiptare, dhe sot është ndër më të mëdhenjtë në numër e në përhapje. Si mbiemër, Berisha nis të përmendet dendur prej shekullit të 13, kur përmenden Konti Valentin Berisha (Berissa) nga Ulqini[1], e më pas vazhdimisht deri në shekullin e 15 shfaqet dendur në dokumenta venedikase, raguziane, serbe, osmane, etj.,…

Lexo më shumë

E-V13>FGC11450

E-FGC11450 është degëzim i haplogrupit E-V13 dhe nëndegës E-V13>Z5018, sipas zinxhirit të mutacioneve E-V13>Z5018>S2979>FGC11457>FGC11451>FGC11450. E-FGC11450 përmban disa prej linjave atërore më të shpeshta shqiptare, të cilat gjenden në të gjitha trojet, por secila me tiparet e saj të veçanta. Përhapja e E-FGC11450 duhet të ketë nisur gjatë Epokës së Bronzit, me shumë mundësi nga Ballkani verior, ose një territor i…

Lexo më shumë

Statistikat e haplogrupeve për Shqipërinë

Kampioni i projektit tonë për linjat atërore shqiptare është tashmë i mjaftueshëm për llogaritjen e statistikave të përgjithshme për Shqipërinë, ndaj më poshtë shpallim të dhënat tona zyrtare për haplogrupet në Shqipëri. Pasi të arrihet një numër më i lartë rezultatesh në Kosovë, Maqedoni dhe në treva të tjera, do të shpallim edhe statistika të peshuara për secilën krahinë, si…

Lexo më shumë