Uncategorized

Rezultatet e reja – 2020/1

Një ndër synimet kryesore të Projektit Rrënjët është ndërtimi i një kampioni gjenetik përfaqësues për popullin shqiptar. Suksesi i projektit drejt këtij synimi varet së pari nga pjesëmarrja vullnetare e shqiptarëve që testohen në kompani të ndryshme dhe mund t’i bashkojnë databazës sonë rezultatin e tyre. Prandaj, ftojmë çdo shqiptar që ka dëshirë të mësojë mbi prejardhjen e tij, të kryejë një test Y-DNA dhe të anëtarësohet në projektin tonë. Informacion rreth kompanive të testimit mund të gjeni këtu, si dhe mund të na kontaktoni drejtpërdrejt përmes emailit.

Rezultatet

Për shkak të kufizimit të lëvizjes, problemeve ekonomike, dhe një fryme hezituese të shkaktuar nga përhapja e COVID-19, rritja e kampionit ka qenë disi e vështirë, veçanërisht në Kosovë e Maqedoni. Megjithatë, edhe gjatë shtatë muajve të parë të këtij viti, databaza është zgjeruar ndjeshëm, me plot 101 anëtarë të testuar vetëm gjatë kësaj periudhe në kompani të ndryshme, pa llogaritur këtu rezultate të mëparshme që janë bashkuar rishtaz me projektin.

Nga 101 rezultate, 86 vijnë nga Shqipëria, 5 nga Kosova, 4 nga Maqedonia, 4 nga Mali i Zi dhe 2 nga Çamëria. Shpeshtia e haplogrupeve në këto rezultate është e ngjashme me kampionin e përgjithshëm: E-V13 mbetet haplogrupi më i shpeshtë (21 rezultate), i ndjekur nga R1b (20), J2b-L283 (19), I2a-Y3120 (9), R1a-M417 (9), J2a-M410 (8), I1-M253 (5), dhe haplogrupe të tjera nën 5%. Listën e plotë të rezultateve të reja mund ta gjeni në tabelën e mëposhtme, të renditura sipas qarkut/komunës.

Paraqitja e rezultateve të reja në formë përmbledhëse si këtu, do të vijojë në mënyrë të rregullt dy herë në vit. Në të njëjtën kohë, rezultatet do të shtohen pa ndërprerje në databazën publike, e cila do të përditësohet çdo muaj, njëkohësisht me faqen e statistikave.

Krahas 101 rezultateve që përmendëm, 31 anëtarë janë në pritje të përfundimit të analizës, kurse rreth 50-60 persona të tjerë presin të kryejnë testin gjatë gushtit dhe shtatorit. Presim që këto rezultate të bëjnë më të njëtrajtshme shpërndarjen gjeografike të testeve të këtij viti, pasi krahasuar me rezultatet e deritanishme, vijnë në masë më të madhe nga Kosova, Maqedonia, dhe disa krahina pothuajse të patestuara në Shqipëri. Për këto do të raportojmë me më shumë siguri në dhjetor. Duke uruar lehtësimin e gjendjes së pandemisë, shpresojmë që gjatë gjysmës së dytë të vitit të testohen edhe më shumë shqiptarë nga të gjitha trevat.

QarkuShtetiRezultati
BeratShqipëriE-V13
BeratShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
BeratShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
BeratShqipëriJ2b-L283>Z638>Y21045
BeratShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
BeratShqipëriR1b-M269>PF7562>PF7563>Z29758
ÇamëriGreqiR1a-M417
ÇamëriGreqiR1a-M417
DibërShqipëriE-V13
DibërShqipëriE-V13
DibërShqipëriE-V13
DibërShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
DibërShqipëriJ2b-L283
DibërShqipëriJ2b-L283
DibërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
DibërShqipëriJ2b-L283>Z638>Y21045
DibërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Z1295>Z631
DibërShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
DurrësShqipëriI2a-L460>P37>M423>L161
ElbasanShqipëriE-V13
ElbasanShqipëriE-V13
ElbasanShqipëriE-V13
ElbasanShqipëriI2a-M223>L701>S25733>A427
ElbasanShqipëriI2a-M223>L701>S25733>A427
ElbasanShqipëriI2a-M223>L701>S25733>A427
ElbasanShqipëriJ2a-M410>PF5160>BY40424
ElbasanShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Z1295>Y21878
ElbasanShqipëriJ2b-L283
ElbasanShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
ElbasanShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY250
FierShqiperiR1a-M417>Z283>Z282>M458>YP515
GjakovëKosovëE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
GjakovëKosovëT1a-L131>CTS933
GjilanKosovëI1-M253>Z63>BY151>S2078>S2077
GjirokastërShqipëriE-V13
GjirokastërShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
GjirokastërShqipëriI1-M253
GjirokastërShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
GjirokastërShqipëriJ1-M267>Z2217>Z1828>Z18463>ZS3128
GjirokastërShqipëriJ1-M267
GjirokastërShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24>L25
GjirokastërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
GjirokastërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
GjirokastërShqipëriR1a-M417
GjirokastërShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
KorçëShqipëriI1-M253
KorçëShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
KorçëShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
KorçëShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
KorçëShqipëriR1a-M417>Z283>Z282>M458>L1029
KorçëShqipëriR1b-M269>PF7562>PF7563>Y83965
KukësShqipëriE1b-M123>M34>L791
KukësShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
KukësShqipëriJ2b-L283>Z638>Y21045
KukësShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
KukësShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
LezhëShqipëriE1b-V22
LezhëShqipëriE-V13>Z5017>CTS9320>Z17107
LezhëShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
LezhëShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
LezhëShqipëriI1-M253
LezhëShqipëriI1-M253
LezhëShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
LezhëShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24
LezhëShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24>L25
LezhëShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24>L25
LezhëShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24>L25
LezhëShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24>L25
LezhëShqipëriR1a-M417>Z93
LezhëShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
PlavëMal i ZiR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
PodgoricëMal i ZiR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
PrishtinëKosovëJ2b-L283>Z638>Y21045
PrizrenKosovëR1a-M417>Z283>Z282>M458>L1029
Rajoni jugp.MaqedoniE-V13
Rajoni jugp.MaqedoniG2-P15>L30>M406
Rajoni jugp.MaqedoniJ2b-L283>Z638>Z1297>Z1295>Y21878
Rajoni jugp.MaqedoniR1b-M269>L51
ShkodërShqipëriE-V13>Z5017>CTS9320>Z16988
ShkodërShqipëriE-V13>Z5018>S2979>L241>BY5617
ShkodërShqipëriI2a-L460>P37>M423>L621>CTS10228>Y3120
ShkodërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
ShkodërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
ShkodërShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Y23094
ShkodërShqipëriJ2b-L283>Z638>Y21045
ShkodërShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
ShkodërShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
TiranëShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
TiranëShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
TiranëShqipëriJ2a-M410>PF5160>L24>L25
TiranëShqipëriR1a-M417
TiranëShqipëriR1a-M417
TiranëShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
TiranëShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
TiranëShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
TivarMal i ZiE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
UlqinMal i ZiR1b-M269>PF7562>PF7563>Z29758
VlorëShqipëriE-V13>Z5018>S2979>FGC11457
VlorëShqipëriJ2b-L283>Z638>Z1297>Z1295>Z631
VlorëShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611
VlorëShqipëriR1b-M269>Z2103>Z2108>CTS9219>BY611